tiistai 11. syyskuuta 2012

Yhdistykset kunnallisten palvelujen tuottajina

Kunnan keskeisenä tehtävänä on tuottaa palveluja kuntalaisille.  Tärkeimmät verovaroin tuotetettavat palvelut ovat perusopetus ja perusterveydenhoito. Ne on mielestäni kaikkein ensimmäiseksi hoidettava riittävän hyvään kuntoon. Sen jälkeen tulevat kunnalliset sosiaalipalvelut, kulttuuripalvelut ja liikuntapalvelut.

Palvelujen tuottamisessa voidaan tehdä yhteistyötä yksityisen sektorin ja ns. "kolmannen sektorin" kanssa. Kunnan ei tarvitse itse tuottaa kaikkia palveluja eikä edes ole hyvä, että kunnalla on monopoli niihin.  On tärkeää hyödyntää yksityisten tahojen, sekä yritysten että yhdistysten aloitteellisuutta, energiaa ja tehokkuutta palvelujen tuottamisessa.

Olen itse ollut mukana yhdistyksessä (Espoon kristillisen koulun kannatusyhdistys), joka lähti tuottamaan perusopetusta Espoossa yhteistyössä kaupungin kanssa. Oli upeaa nähdä se vapaaehtoisten ihmisten into tehdä  omasta mielestään  arvokasta työtä  yhteisen päämäärän hyväksi.  Talkootyönä mm. kunnostettiin Espoon kaupungin kouluista poistettavia pulpetteja uuteen käyttöön ja monella muulla tavalla kierrätettiin kalustoa ja haettiin säästäviä, järkeviä ratkaisuja.

Valitettavasti valtakunnan tasolla jouduttiin pitkään taistelemaan koulun olemassaolon turvaamisen puolesta, vasta Kokoomuksen vaalivoiton myötä 2007 ja opetusministeriön vallan vaihduttua tilanne muuttui. Kokemukseni pohjalta ymmärrän mikä voimavara myös yhdistyspohjaisissa toimijoissa on ja miten järkyttävällä tavalla  vaihtoehtoja ja valinnanvapautta vastustava politiikka voi kansalaisten aloitteellisuutta lamauttaa.  Sen vuoksi haluan edistää yksityisten toimijoiden, niin yritysten kuin myös kolmanne sektorin toimintavapauksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti